Thư - Ý Kiến Ngắn nửa cuối tháng 12, 2019

● 2019-12-23 - Lời Chúc Mùa Đông FB Trang sachhiem thật -

FB Trang sachhiem thật

Lời chúc Mùa ĐôngTừ khi nền văn minh con người xuất hiện, người ta đã mừng ngày đông chí, điểm bắt đầu bước qua khỏi đêm dài nhất và ngày ngắn nhất trong năm.

Từ rất lâu trước khi có đạo Ki-tô, các nền văn minh cổ đại đã ấn điịnh ngày sinh của các Thần của họ trùng hợp với ngày đặc biệt này.

Thần Horus của Ai Cập,
Thần Mithra của Ba Tư,
Thần Dionysus của Hy Lạp
và nhiều xứ khác cũng cùng tuyên bố là sinh ra trong ngày Đông Chí.

Vào thế kỷ thứ tư sau Công Nguyên, khi Đại Đế Constantine cải sang đạo Ki-tô, ông ta đã biến đổi ngày lễ hội Đông Chí sang thành ngày sinh của Chúa Giê-Su

Ngày nay, chúng ta biết rằng lý do của mùa lễ này không có gì dính dáng đến Ngày Sinh của các Thần, mà nó chỉ là vì trục trái đất nghiêng, nên khi ở vị trí nhất định trên vòng quay quanh mặt trời của nó, ngày trở nên ngắn nhất, và đêm trở nên dài nhất.

Dù vậy, chúng ta vẫn ăn mừng ngày Đông Chí, với sự háo hức một Mùa Xuân sẽ tái lai.


Đây là lời chúc của Hội Tự Do Tư Tưởng Tam Giác
www.trianglefreethought.org

_________________________________

 

 

● 2019-12-21 - Tư tưởng của Karl Marx vẫn có ảnh hưởng trong giới trí thức và vẫn được dạy trong những đại học Âu Mỹ. Wissai -

Subject: Re:_[VIDANVIET]_Giờ này_còn_có những_kẻ_tin và_mê_Kark_Mark ... Những_kẻ_này đang ở_đâu vậy_cà?
From: wissai
Date: Fri, December 20, 2019 8:15 pm

Người đáng bị cười là Lê Văn Sắc, một kẻ mê tín tôn giáo dù là bs, rất dốt về Kiến Thức Phổ Thông, nhất là về Chính Trị và Tôn Giáo, nhưng thích viết tào lao, nhảm nhí.

Tư tưởng của Karl Marx (không phải “Kark Mark” như LVS viết) vẫn có ảnh hưởng trong giới trí thức và vẫn được dạy trong những đại học Âu Mỹ. KM là triết gia nặng ký, kinh tế gia, một trong cha đẻ ra Xã Hội Học, và lý thuyết gia về Thuyết Chính Trị và Cách Mạng.

Lenin áp dụng sai và đốt giai đoạn trong tư tưởng chính trị của KM và vì thế làm Nga và Đông Âu đi sai

Trước khi phê bình KM, phải tìm đọc Terry Eagleton.

Wissai

Ainsi Parlait/Thus Spoke/Así Dijo Wissai
wissai.wordpress.com
canngon.blogspot.com
_____________________
On Dec 20, 2019, at 6:52 PM, sac le saclevn@yahoo.com [VIDANVIET] wrote:

Giờ này còn có những kẻ tin và mê Kark Mark... Những kẻ này đang ở đâu vậy cà? Ở trong nước hay ở nước Tầu Cộng? Nga là nước thực hiện chế độ cộng sản đầu tiên và cũng là nước từ bỏ chế độ cộng sản đầu tiên, còn Trung Cộng thì tư bản xoay chiều, chẳng có tí cộng sản nào... Nói hay viết gì thì cũng phải xét xem mình là ai chứ viết như vậy không sợ người ta cười cho sao?

______________________
On Friday, December 20, 2019, 12:36:05 PM PST, Phuc Duy wrote:

Câu nói bất hủ của triết gia thiên tài của Âu Châu- Người Đức là : " Karl Marx ". ghi trong luận án thiên thu, bất hoại .

Đó là luận án mang tên : "Theses on Feuerbach"

Luận số 11: "Triết gia có nhiệm vụ duy nhất trên đời.,đó là sự thay đỗi cho đời " ( the philosophers have only interpreted the world, the point is to change it” (thesis 11)

Luận số 12: " Tôn giáo Catholic là sự tàn phá loài người , nó là tâm điểm của thế giới không có trái tim , và là linh hồn của sự vô linh hồn nhất. Nó là á phiện opium cho loài người "

The full quote from Karl Marx translates as: "Catholic Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people".

*** Nay có nhiều bác học chuyên về thần kinh học kết luận đúng như danh ngôn của Triết gia Đức "Karl Marx"... Tôn giáo Catholic là ma túy của loài người tạo nên."

Đây là bài copy từ web site của tập đoàn truyền thông lớn nhất thế giới...BBC of United Kingdom"

***
Về thuyết "Chúa là một loại ma túy"

Brandon Ambrosino

https://www.bbc.com/vietnamese/vert-fut-50650474

BBC Future

___________________________

● 2019-12-18 - Cuộc nội chiến không nổ súng - Hàng trăm cuộc biểu tình đã diễn ra khắp nước Mỹ Yahoo News -


Hàng trăm cuộc biểu tình đã diễn ra khắp nước Mỹ để ủng hộ - và phản đối - việc truy xét, luận tội và truất phế Trump
https://www.vox.com/policy-and-politics/2019/12/18/21028069/impeachment-protests-house-vote-sentate-trial

Đây là bằng chứng cho hiện tượng phân hóa chia rẽ nước Mỹ mà có người ví như cuộc "nội chiến không đổ máu" (a bloodless civil war)

Dù Trump có bị Thượng viện truất phế hay không thì sự phân hóa chia rẽ này sẽ ngày càng tệ.

Đây là hậu quả trực tiếp của hệ thống lưỡng đảng triền miên chia rẽ tranh quyền, kiếm phiếu để duy trì quyền lực và phe này luôn luôn sợ phe kia thành công, thắng thế do đó họ "chơi nhau sát ván", ngáng cẳng nhau "cạn tàu ráo máng" bằng mọi thủ đoạn, gian manh, dối trá, đê tiện nhất .

VN không cần, và không nên, theo gương này !

Tất cả mọi dối trá đê tiện này được phơi bày trong những tranh cãi luận tội TT tại Quốc Hội

Những tranh cãi trong Quốc Hội giữa hai đảng, kể cả tranh cãi giữa hành pháp và Quốc Hội (Hạ viện) là bằng chứng rõ nét nhất của một hệ thống chính trị tham nhũng, gian manh, và rữa nát !

Thượng viện Cộng Hòa và Trump đang công khai đồng lõa bênh nhau để duy trì và kéo dài quyền lực qua các kỳ bỏ phiếu TT và Quốc Hội sắp tới - bất chấp mọi bằng chứng lạm quyền sai phạm của Trump!

Mượn tay Nga, Ukraine, ngay cả công khai kêu gọi Trung quốc để giúp Trump đánh bại đối thủ trong tranh cử TT là mở đường cho sự can dự chính trị nội bộ từ nước ngoài, là phản hiến pháp, là bán rẻ độc lập chủ quyền của quốc dân trong việc lựa chọn lãnh đạo đất nước !

Nước Mỹ không có kẻ thù nào từ bên ngoài mà có thể đánh bại nó bằng kinh tế hay quân sự (trong khi VN còn quá nhỏ yếu để chơi trò "dân chủ chia rẽ" như Mỹ !) Nhưng nước Mỹ chính nó đang tự phân hóa, chia rẽ, suy yếu trong buổi hoàng hôn của một đế quốc siêu cường.

Nước Mỹ mới chỉ nổi lên thành siêu cường đệ nhất thế gian từ 1945 - được gần 75 năm. Liệu nó có thể kéo dài vị thế này thêm 25 năm nữa, cho tròn 100 năm ?

Chứ chưa ai dám chắc rằng nó sẽ làm đế quốc được khoảng 300 năm - như đế Quốc Anh ngày xưa.

nth-fl

________________________________


"Short, simple and damning": New York Times backs Trump impeachment in scathing editorial

Joe Sommerlad, The Independent

In a stern editorial simply headlined “Impeach”, The NYT described the case against Mr Trump as “short, simple and damning”.

“President Donald Trump abused the power of his office by strong-arming Ukraine, a vulnerable ally, holding up hundreds of millions of dollars in military aid until it agreed to help him influence the 2020 election by digging up dirt on a political rival,” the newspaper argued.

“When caught in the act, he rejected the very idea that a president could be required by Congress to explain and justify his actions, showing "unprecedented, categorical and indiscriminate defiance" in the face of multiple subpoenas. He made it impossible for Congress to carry out fully its constitutionally mandated oversight role, and, in doing so, he violated the separation of powers, a safeguard of the American republic,” the editorial continues.

The paper goes on to attack Mr Trump’s refusal to co-operate with the investigation spearheaded by House Intelligence Committee chairman Adam Schiff: “By stonewalling as no previous president has, Donald Trump has left Congress with no choice but to press ahead to a Senate trial.

“The president insists he is innocent of any wrongdoing, yet he refuses to release any administration documents or allow any administration officials to testify – though, if his assertions are in fact true, those officials would presumably exonerate him. He refused to present any defense before the House whatsoever, asserting a form of monarchical immunity that Congress cannot let stand.

...

COMMENTS :

Sharon
3 days ago
They wanted him out from day he got elected
(they are New Yorkers, they know don the con, - theyve known him for 30 years ...)

Derek
3 days ago
No way, a far left publication is in favor of impeachment ?
(this is not a matter of left or right politics - its a constitutional crisis,
a president must respect and be faithful to the constitution, otherwise he must be removed from office ... a criminal act is just a crime, pure and simple, it has no left or right issue)

Odumbofailed
3 days ago
You mean the NYT that continually pushes false stories against Trump ?
(in his first 3 years in office, the number of trumps lies has far exceeded all the publication errors of the NYT in its entire existence !!!)

peter
3 days ago
So all the usual suspects are getting on the band wagon all based on a nothing phone call (that phone call is only one part of a months-long campaign to force Ukraine to publicly announce an investigation on Hunter and Joe Biden ... a lot of evidence is still hidden in top secret files, and major witnesses are still forbidden to testify and give up the truth ... but we have enough evidence from other witnesses and from trump himself )

One thing that seems to have been overlooked is that if the money has to be approved by the POTUS surely he has the right to hold it up otherwise what is the point of him approving it ? (DONT BE STUPID : CONGRESS APPROVES THE AID - TRUMP CARRIES OUT OR EXECUTES THE APPROVAL ... HE HAS NO RIGHT TO HOLD IT BACK FOR PRIVATE PERSONAL GAIN OVER HIS POLITICAL RIVAL ...)

____________________

● 2019-12-18 - Nhờ luật thuế năm 2018 của Trump, 91 công ty có lợi nhuận (danh sách Fortune 500) đã trả 0 tiền thuế Mike Wilson -

Subject: BẰNG_CHỨNG_: nư ớc_Mỹ_cho phép_Đ ẠI GIA TRỐN THUẾ_bằng luật_pháp
From: Mike Wilson
Date: Tue, December 17, 2019 6:01 am

Trong nền dân chủ đại biểu của Mỹ, khi đồng tiền được phép "mua" những kẻ được dân bầu thì luật pháp bị lũng đoạn để phục vụ giai cấp có nhiều tiền nhất

Ngay cả các đại công ty cũng được Tòa Tối Cao ban cho tư cách pháp nhân như một công dân ĐỂ DÙNG TIỀN MUA CHUỘC CHÍNH TRỊ !!!

Nhờ đó cả hệ thống kinh tế và pháp luật bị cài đặt (rigged) để phục vụ quyền lợi giai cấp trên quyền lợi của nhân dân và lợi ích quốc gia

nth-fl
________________

91 profitable Fortune 500 companies paid $0 in taxes in 2018 under Trumps tax law


Kristin Myers

Under the Tax Cuts and Jobs Act, 91 profitable Fortune 500 companies paid $0 in taxes on U.S. income in 2018, according to a new report from the Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP). Across all 379 profitable companies in the Fortune 500 the effective tax rate was just 11.3%, just over half the 21% tax rate under the law.

Corporate Tax Avoidance in the First Year of the Trump Tax Law
Profitable Fortune 500 companies avoided $73.9 billion in taxes under the first year of the Trump-GOP tax law. T...

“In 2018, the 379 companies earned $765 billion in pretax profits in the United States,” the report noted. “Had all of those profits been reported to the IRS and taxed at the statutory 21% corporate tax rate, the 379 companies would have paid almost $161 billion in income taxes in 2018.”

Instead, the companies only paid $86.8 billion, roughly 54% of what they owed.

A "pernicious effect"
But how?

Matthew Gardner, senior fellow at ITEP and lead author of the report, says that what companies doing is “entirely legal” — but that they can avoid paying taxes thanks to tax breaks.

“A whole host of tax breaks in the code collectively have this pernicious effect,” Gardner said. But he added, though legal, “this doesn’t exonerate these companies from wrongdoing.”

“What we are seeing is a product of the actions of Congress, aided and abetted by corporate lobbyists,” he explained. “This is the predictable consequence of creating tax breaks for any activity you can think of.”

This trend is supported by data from the IRS. in 2018 — the first year the TCJA was in effect — the Treasury Department collected $91 billion less than it did in 2017.

In 2017, the IRS collected over $338.5 billion in income taxes (before refunds) from businesses. That number dropped by 22% to about $262.7 billion for fiscal year 2018. In comparison, in FY 2016, income taxes collected from corporations was on par with 2017, at $345.6 billion.

The 2018 figures represent the lowest amount Treasury has collected from business in nearly a decade; in 2011 the IRS pulled in $242.8 billion from corporations’ income tax.

“It’s a very old problem,” said Gardner.

Gardner says that since ITEP started tracking effective tax rates in 1982, “we’ve never seen an effective tax rate as low as the one we just found.”

“From that perspective, it seems like there’s never been a time in the modern era when companies have been so successful in avoiding corporate taxes,” he explained.

Several of the 91 companies that have avoided paying federal income tax in 2018, according to the Institute on Taxation and Economic Policy.
Gardner cautions that this is the first year of data under the new tax regime; it will take years to see if TCJA allows more and more companies to avoid paying taxes.

Still, that’s five times the number of companies that avoided paying corporate taxes on average from 2008 to 2015. During that period, 18 companies managed to pay 0% or less (with their total average effective tax rate over 8 years being roughly -4%).

“We did not make it better,” Gardner said. “Whether it got made worse remains to be seen. But Congress doesn’t seem to have done anything to meaningfully repair the problem.”

Increasing refunds
Companies are not only paying less in tax; the government is also giving more tax breaks.

Last year, the IRS refunded businesses $60 billion for a net total of $202.7 billion collected from corporations. In 2017, the refund figure totaled roughly $45 billion for a net collection of $293.6 billion.

According to ITEP, tax subsidies for the 379 companies totaled $73.9 billion with half of the total tax-subsidy dollars — a total of $37.1 billion — going to just 25 companies. ITEP’s research finds that each of those companies had more than $650 million in tax breaks last year.

“Bank of America topped the list of corporate tax-subsidy recipients with more than $5.5 billion in tax subsidies in 2018,” the report stated. “Other top tax subsidy recipients included J.P.Morgan Chase ($3.7 billion), Wells Fargo ($3.2 billion), Amazon ($2.4 billion), and Verizon ($1.7 billion).” Verizon is the parent company of Yahoo Finance.

Proponents of the tax law said that it would increase corporate investment in the economy, spurring growth.

And while capital expenditures did grow at the fastest pace in 25 years in 2018, share buybacks among publicly-traded companies have also gotten to the $1 trillion level, according to Goldman Sachs. S&P 500 companies bought back $833 billion in stock in 2018, the firm said.

“Public companies will repurchase shares (or pay out dividends) with excess cash when they feel investing for growth and financing M&A don’t offer attractive returns for the risk,” Yahoo Finance’s Sam Ro explained. “It’s a controversial and often politicized use of cash since it’s considered a less productive option that enriches shareholders.”

Furthermore, declining tax revenue has only widened deficits, as national debt has ballooned up over $23 trillion.

But while companies were able to avoid paying taxes thanks to the new Republican tax law, the IRS pulled in roughly $2 trillion from individual tax returns, a leap of nearly $100 billion from the amount collected in 2017.

While the majority of Americans did get a tax cut, many bemoaned receiving smaller-than-anticipated refunds or even being hit with a “surprise” tax bill.

Several of the 91 companies that have avoided paying federal income tax in 2018, according to the Institute on Taxation and Economic Policy.