Chính Sách Giao Thương Của Hoa Kỳ Sẽ như "Thế Chiến Thứ 3" về kinh tế

 

Mike Wilson

http://sachhiem.net/THOISU_CT/ChuM/MikeWilson_26.php

 ngày 19-Oct-2020

Các nhà sản xuất Mỹ, thay vì rời TQ để về Mỹ, thì lại dọn cơ xưởng qua VN và Mexico. Như vậy, Trump đã thất bại trong những mục tiêu tham vọng nhất - như việc hồi sinh sức mạnh sản xuất của Mỹ và chặn đứng việc khoán ngoại sản xuất !

Khi Trump ra tranh cử, ông đánh phá hệ thống giao thương toàn cầu viện lí do nước Mỹ thua thiệt về cán cân giao thương (trade balance) - nhân đó, Trump hứa hão, rằng sẽ "hô biến" thâm hụt giao thương và "làm nước Mỹ vĩ đại trở lại".

Đây chỉ là trò bịp để kiếm phiếu, càng đi sâu vào trò bịp này Trump càng sa lầy vào chỗ lún sụt do chính y tạo ra !

Năm 2016 thâm hụt giao thương của Mỹ là 502.3 tỉ đô la ; nhưng, tổng cộng thâm hụt mỗi tháng, - từ tháng 9, 2019 đến tháng 8, 2020 (12 tháng) - thâm hụt giao thương của Mỹ tăng đến 840.94 tỉ đô la !

https://tradingeconomics.com/united-states/goods-trade-balance

Nền tảng căn bản của chính sách xuất nhập khẩu của Mỹ là khoán ngoại sản xuất cho các nước đang phát triển, chỉ sản xuất trong nước các sản phẩm hàng không, vũ khí, công nghệ cao và tập trung vào các công nghệ dịch vụ tài chánh, y tế, giải trí, v.v... Nhờ đó dân Mỹ mua hàng tiêu dùng với giá rẻ nhập từ ngoài vào, lạm phát giữ ở mức thấp, lãi suất cũng giữ ở mức thấp, đảm bảo cho sức tiêu dùng và bành trướng kinh tế.

Bù lại, cái giá phải trả là "nhập siêu", làm ra thì ít, mà tiêu dùng thì nhiều, tiền đổ ra nước ngoài, để mang hàng hóa tiêu dùng vào trong nước, do đó hàng tháng nhập siêu, gây nên thâm hụt giao thương kinh niên !

Đây là bài toán nan giải mà cá nhân Trump không thể giải được, vì không có chiến tranh giao thương nào có thể lật ngược lại thực tại căn bản:

"nước Mỹ làm ra ít, tiêu dùng nhiều" Chiến tranh giao thương với TQ của Trump chỉ là trò bịp !

Vì cho dù Mỹ không mua hàng của TQ nữa thì cũng vẫn phải tìm mua hàng tiêu thụ từ các nước khác, và không ai lại bán rẻ hơn TQ, hoặc"cho không" nước Mỹ ! Và đây cũng là "tử huyệt" đại bịp, gót chân Achilles, của Trump !

60 năm chính sách giao thương toàn cầu của Mỹ đã giúp thế giới phát triển thịnh vượng. Nay, sau gần 4 năm, đang bị tàn phá bởi nông cạn thiển cận của Trump !

Bài tham khảo dưới đây là bằng chứng .

Theo tác giả Lydia DePillis :

 

Lợi ích của chiến tranh giao thương không thấy rõ, mà rõ nhất là thâm hụt giao thương vẫn lớn hơn bao giờ hết, và sản xuất hàng hóa cùng gia tăng việc làm đều khựng lại năm 2019.

 

Các nhà sản xuất Mỹ, thay vì rời TQ để về Mỹ, thì lại dọn cơ xưởng qua VN và Mexico. Như vậy, Trump đã thất bại trong những mục tiêu tham vọng nhất - như việc hồi sinh sức mạnh sản xuất của Mỹ và chặn đứng việc khoán ngoại sản xuất !

Thời Ronald Reagan, "hạn ngạch nhập khẩu" (import quota) giới hạn số xe Nhật vào Mỹ - đã không có tác dụng vì các công ty Nhật lập cơ xưởng ngay tại miền Nam nước Mỹ, nơi không có công đoàn, để sản xuất xe với giá rẻ, trong khi đó, họ dùng robots để tiết kiệm nhân công !

 

Trong thập kỷ 1990 đảng Cộng Hòa chấp nhận giáo điều mới, cho rằng toàn cầu hóa và chuyên biệt vai trò sản xuất từng quốc gia cũng là điều tốt cho mọi nước .

Điều này dẫn đến hiện tượng các công ty Mỹ đổ xô ra nước ngoài để sản xuất khoán ngoại gây ra tình trạng thất thế của giới công nhân trong nước !

Năm 2000, TQ gia nhập WTO, các công ty Mỹ ào ào vào lập cơ xưởng tại Guangzhou và Shenzhen, lại làm cho tình trạng thất thế của công nhân Mỹ càng tệ hơn.

Nhắm chống lại ảnh hưởng kinh tế ngày càng mạnh của TQ, TT Obama đã dành hầu hết nhiệm kỳ 2 để liên kết với 12 quốc gia ven Thái Bình Dương vào một Hiệp Ước Hợp Tác Liên Thái Bình Dương (TPP).

Đây là một dịp hiếm có, để Obama đạt được sự đồng thuận của đảng Cộng Hòa trong Quốc Hội, mặc dù có sự chống đối của nhóm chống thuế TEA party và các thành viên cánh tả thân giới công nhân lao động.

Khi Trump lên làm Tổng Thống thì hắn sổ toẹt, gạt bỏ ngay trong ngày đầu, Hiệp Ước TPP này! (có lẽ vì tự ái cá nhân với Obama, người mang một nửa dòng máu da đen)

 

Trong 1 năm rưỡi đầu, Đại Diện Giao Thương của Hoa kỳ, USTR, cơ quan chuyên việc tố tụng và bảo vệ quyền thương mại của Mỹ, mất đi 20% nhân viên - tổng cộng 64 viên chức, kể cả về hưu và bỏ việc .

Đối với Trump, liên hệ với các nước khác chủ yếu là "thắng" hay "thua", dựa trên kết quả giao thương: thắng là xuất siêu, thua là nhập siêu (như vậy trong tâm trí của Trump, Mỹ thường thua TQ và các nước khác) .

Nhưng nếu liên hệ giữa các quốc gia chỉ dựa trên tiêu chí của cán cân giao thương như Trump mong muốn thì mọi sự sẽ rất khó mà êm đẹp, vì thường phải có một bên "thắng" và một "bên thua", chứ rất khó làm cả đôi bên "hòa vốn", xuất nhập đồng đều !

Các quốc gia liên hệ phải thương thuyết với Mỹ trong tình trạng bất an, thường bị "quăng quật" (whiplashed) bởi những quyết định "bốc đồng" như những khi Trump tăng thuế nhập khẩu mà không báo trước, hay đe dọa chấm dứt các cam kết và liên minh giao thương.

Khi TQ gia nhập WTO năm 2000 Hoa kỳ hi vọng rằng TQ sẽ hội nhập dòng chính của tự do giao thương. Nhưng nhân cuộc khủng hoảng tài chính lớn 2007-2008, khi các hệ thống tư bản suy yếu, thì TQ trở mặt, trợ giá hàng xuất khẩu, đòi các công ty Mỹ phải hợp tác liên doanh với các công ty TQ, (sau đó chuyển giao công nghệ cho các đối tác TQ) và khuyến khích đánh cắp các sở hữu trí tuệ của Mỹ.

 

Hiệp ước Hợp tác Liên Thái Bình Dương TPP của Obama đã nhắm tạo một khối đủ lớn để dẫn dụ TQ hòa nhập cuộc chơi và theo đó phải chơi theo qui luật công bằng của tập thể. Nhưng rất tiếc, Trump đã hủy bỏ kế hoạch đó, và buộc nước Mỹ phải đơn phương đối đầu TQ một mình !

Trong chiến tranh giao thương với TQ các nông dân Mỹ đã bị mất một thị trường khổng lồ, buộc Trump phải trợ cấp (không phải hoàn trả) hàng chục tỉ đô la mỗi năm cho họ.

Trong khi đó, các hãng sản xuất Mỹ phải mua phụ kiện từ TQ với giá cao hơn do thuế nhập khẩu, mà vẫn không được Trump trợ cấp, dẫn đến tình trạng suy thoái của ngành sản xuất công nghiệp.

Tháng 1 năm nay, TQ đã ký Thỏa thuận Giai đoạn 1, hứa tôn trọng sở hữu trí tuệ của Mỹ, mở cửa lại thị trường nông nghiệp cho nông dân Mỹ bán hàng vào, hứa sẽ mua 200 tỉ đô la nông sản Mỹ (hứa hão! chỉ mua 50 tỉ đô la thôi), và cấp giấy phép cho các công ty dịch vụ tài chính Mỹ vào TQ.

 

Theo khảo sát ý kiến của Phòng Thương Mại Mỹ, chỉ có 19% công ty Mỹ nghĩ rằng thỏa thuận này đáng để đền bù cho nhiều năm phá hoại giao thương bằng chiến tranh áp thuế nhập khẩu.

Chưa hết, tháng 9 năm nay WTO ra phán quyết rằng thuế nhập khẩu do Mỹ áp đặt lên TQ là bất hợp pháp theo Luật Giao Thương 1974.

 

Do việc Lighthizer cố ý "đánh què chân" làm tập tễnh (hobble) WTO, kể cả việc ngăn chặn bổ nhiệm các quan tòa mới của WTO, Tòa Án WTO này không làm việc nữa, và Mỹ không còn cách nào để khiếu kiện phán quyết nói trên !

 

Điều đó có nghĩa là, WTO có thẩm quyền cho phép TQ trả đũa mà TQ đã trả đũa rồi, không đợi sự cho phép của WTO !!! Tệ hơn nữa, mới đây, Trump đã đe dọa rút Mỹ ra khỏi WTO !

Trong việc tái thương thuyết Hiệp Ước Thương Mại Bắc Mỹ, NAFTA, ông Lighthizer, Đại diện Giao Thương của Mỹ, đã gạt bỏ điều khoản cho phép các công ty doanh nghiệp Mỹ quyền thưa kiện các quốc gia nào làm luật để kỳ thị các công ty nước ngoài và thiên vị các công ty bản xứ. Cùng với thuế áp đặt lên hàng nhập khẩu (do khoán ngoại), Trump muốn răn đe các doanh nghiệp (khoán ngoại) Mỹ rằng đừng hòng đầu tư sản xuất sang các nước ngoài mà trông chờ được nước Mỹ bảo vệ quyền lợi !

Kế hoạch lâu dài của Trump là duyệt lại toàn bộ các chính sách áp thuế nhập khẩu của các nước trong WTO - buộc họ phải hạ mức thuế nhập khẩu để giúp Mỹ bán hàng vào nước họ, trong khi Mỹ đòi tăng mức thuế nhập khẩu cao nhất của chính mình để ngăn cản hàng hóa của họ vào nước Mỹ .

 

Nếu Trump đắc cử kỳ này thì chiến tranh thương mại sẽ lan tỏa gay gắt hơn nhiều với hệ quả gây khó cho giao thương toàn cầu mà rốt cuộc sẽ không có ai thắng !!!

Nó sẽ như "Thế Chiến Thứ 3" về kinh tế !!! 

Mike Wilson

_________________

https://www.yahoo.com/news/robert-lighthizer-just-blew-60-221135733.html

Robert Lighthizer just blew up 60 years of trade policy. Nobody knows what happens now

Lydia DePillis

 

On a spring day in 2017, Robert Lighthizer walked through the doors of the office of the United States Trade Representative to introduce himself to the career staff who had shepherded American trade policy for a generation. After a chaotic few months awaiting Lighthizers confirmation, officials were eager for stability; Lighthizer offered deep expertise in a cabinet full of government neophytes. As a Washington operative with years of experience in international trade, he seemed like the best appointment they were likely to get under the circumstances.

There was, nonetheless, considerable apprehension among the few hundred USTR staff gathered in the auditorium. President Donald Trump had built his campaign on scathing criticism of the treaties the people in the room had forged over years of hard work. "Free trade can be wonderful if you have smart people," Trump had said, the very first time he rode down the escalator in Trump Tower to announce his candidacy. "But we have people that are stupid." (the past 4 years proved that Trump is not smarter than any of them)

Lighthizer offered a conciliatory tone at that first meeting — acknowledging, one official said, "that he would have a different approach that some of us might disagree with, but that he would be open to hearing our views.\ Remembered another: "He set out the broad goals of righting the wrongs that had been visited upon us but also tried to be reassuring and respectful of staff capabilities."

Over the next 3½ years, Lighthizer did listen to the staff he inherited. But this child of the Rust Belt, whose views were honed through years of fighting unfair practices by Americas trading partners, made it clear he shared Trumps critique of U.S. trade policy in substance, if not tone.

Lighthizer set out on an audacious plan to rebalance American trade relationships around the world, levying sweeping tariffs, hamstringing international institutions, pulling out of agreements and threatening to ditch even more. His boss, a self-styled dealmaker, loved the tactics. Lighthizer delivered what Trump demanded and did it without claiming credit — preserving his post while other White House personnel came and went.

With the election just a few weeks away, its worth taking stock of how this signature element of the Trump agenda has worked out. This story is based on interviews with dozens of current and former career staff at USTR, their counterparts in other countries, and interest groups — most of whom spoke on the condition of anonymity to preserve relationships with the Trump administration. Lighthhizer himself declined to be interviewed, as did most of his former top deputies.

The picture that emerges is complex. Even critics of the administration said that Lighthizer had a point when he argued that the gentler tactics of his predecessors had not been effective. And they acknowledge that the once-obscure USTR is more powerful than its ever been, its mission reoriented from easing corporate investment barriers overseas to erecting hurdles that might force those companies to keep jobs in America after decades of manufacturing decline.

Along the way, Lighthizer has bent the rules of the international trading system and thrown businesses into turmoil as they race to comply with changes to import costs. Hes ruptured international relationships, maintained tariffs on $350 billion worth of imports, and constructed a series of piecemeal and delicate agreements with trading partners that are as good as the next presidents dedication to enforcing them (or not !).

So far, the promised benefits of this upheaval are hard to see. The gap between American imports and exports of goods is as big as its ever been, while manufacturing output and job growth flatlined in 2019. To the extent that manufacturers have pulled out of China, theyve shifted to countries like Vietnam and Mexico, rather than set up factories in the U.S. And Lighthizer has failed to achieve his most ambitious goals, as a tempestuous presidents abrupt twists and turns sabotaged the patient, insistent approach on which his trade representative had built his reputation.

 

In their defense, turning the ship of global trade may take more than one four-year term. Lighthizers stated goal is to return to a world in which everyone plays by the same rules, without the need for punitive barriers, and its possible he could get there with time.

But it doesn look likely. Lori Wallach, who runs the Global Trade Watch arm of the liberal watchdog group Public Citizen gives Lighthizer credit for trying to break down the mainstream bipartisan consensus that freer trade is always better. Still, she thinks that Trumps tactics have undermined his goal of reviving Americas industrial might.

"Lighthizer has changed a lot of thinking in dramatic ways, which is terrific," Wallach said. At the same time, she acknowledged, "he has not been able to reverse decades of boneheaded, job-killing trade policies, such that we still see a trade deficit today thats bigger than when Trump took office, and ongoing outsourcing of jobs, despite good efforts to try and turn around a mess."

The petitioners bar

Despite spending his entire career in Washington, for the last few decades, Lighthizers skeptical views of trade set him apart from the consensus that saw the North American Free Trade Agreement and other treaties passed with the enthusiastic support of both parties.

A native of Ashtabula, Ohio, on the shores of Lake Erie, he grew up in relative affluence, insulated from the struggles of a region in the throes of a massive steel industry contraction. A product of Catholic schools, Lighthizer headed to college at Georgetown, and stayed there for law school. He then worked at the prestigious firm Covington & Burling until 1978, when Republican Senator Bob Dole of Kansas asked a partner there for any smart conservative lawyers who might join his Finance Committee staff. He became Capitol Hills youngest staff director, and positioned himself squarely in the middle of the conservative mainstream, paring budgets and shepherding Ronald Reagans massive tax cut package through Congress.

In 1983, he joined Reagans White House as deputy trade representative, which required tackling everything from a grain treaty with the Soviet Union to textile imports from China. But he focused in particular on protecting industrial giants, some in his home state, from Japanese competition. Access to the U.S. market, he recognized, was a big enough carrot to extract concessions from trading partners.

\I try to be friendly in negotiations,\ he told The New York Times in 1984. \Im not the theatrical type. The art of persuasion is knowing where the leverage is.\

Ultimately, import quotas on Japanese steel and cars didn save the Rust Belt — Japanese automakers simply set up shop in the union-free American South, while robots thinned the ranks of workers needed on factory floors.

Lighthizers divergence from conservative orthodoxy began in the 1990s, when the Republican Party left him, and embraced the orthodoxy that globalization and national specialization were all to the good.

After leaving government, Lighthizer joined Skadden Arps Meagher & Flom, becoming a heavy-hitting tax lobbyist known for his deep expertise and quick wit. As the tax revision wars wound down, he refocused on trade, representing a coalition of American steel companies charging foreign competitors with benefitting from unfair practices like government subsidies. Lighthizer became known as the unofficial king of "the petitioners bar," lawyers who argued cases before the government entities that enforce trade rules. It was hardly a glamorous field. Moving plants to cheaper locales all over the world was rapidly becoming the default setting for American companies, and plenty of attorneys were making good money helping them do it.

"The message Bob had was not one that the big business groups were supportive of," said Terry Stewart, a longtime trade lawyer who worked with Lighthizer. "That led to a failure of the mainstream business community and economists and politicians to recognize the challenges that led to the disenfranchisement of blue collar workers."

Members of the petitioners bar are often true believers, since theyve been up close and personal with the crippling wage pressure, intellectual property theft and illegal subsidies that left American factories so vulnerable to imports. Lighthizer fought ferociously before the International Trade Commission, once arguing that suffering anything more than a "spiritual injury" at the hands of foreign steelmakers should entitle his clients to protection. (The Commission didn buy it.)

Lighthizer became increasingly outspoken after China joined the World Trade Organization in 2000, heralding a steep decline in U.S. manufacturing jobs as companies rushed to the factory boomtowns of Guangzhou and Shenzhen. Testifying before the U.S.-China Commission in 2010, Lighthizer scolded policymakers for "years of passivity and drift" toward China and urged a more aggressive approach. In 2008 and again in 2011, he wrote op-eds making the point that Reagan had been more than willing to throw up trade barriers to defend domestic producers.

For Lighthizer, the issue of the WTO is personal. The multilateral body ruled against the U.S. — and Skaddens clients — in numerous cases involving subsidy calculations. For the petitioners bar, it made the WTOs highest appellate court untenable.

"The fact that the Appellate Body had ruled against the U.S. repeatedly was the primary reason Lighthizer was determined to bring down the WTO," said a former USTR official.

Despite Lighthizers tangles with chamber of commerce types, he breezed through Senate confirmation hearings in March 2017 by (falsely) promising vigorous enforcement of existing trade agreements, drawing praise from both arch free-trader Orrin Hatch and fellow Ohioan Sherrod Brown.

The honeymoon would end quickly.

"It was like someone had died"

Created by the Trade Expansion Act of 1962, the USTR (U.S. Trade Representative) has a clear if dated mission: To develop "open and non-discriminatory trading in the free world; and to prevent communist economic penetration."

The law reflected a broad consensus in favor of expanded trade. From the staunchly conservative Wall Street Journal editorial pages to top Democratic advisers, most believed that the benefits of open markets far outweighed the costs. Those who disagreed were dismissed as xenophobic and unsophisticated. Decades later, Donald Trump blamed NAFTA for a host of ills — from the rise of automation to the decline of unions — and it helped him win traditionally Democratic states like Michigan and Pennsylvania.

To be fair, conventional wisdom had begun to shift under President Barack Obama, as it became increasingly clear even to free-trade advocates that U.S. efforts to prevent China from flouting international rules and norms weren working.

Obama spent much of his second term negotiating a trade pact with 12 other Pacific Rim countries, with the idea of creating a U.S.-centered economic bloc to counter Chinas influence, and tried to sell it to Congress. The Trans Pacific Partnership marked a rare point of agreement with Republican leadership, but an alliance of labor-oriented progressives and tea party conservatives opposed it. As trade emerged as a potent issue in the 2016 campaign, even the Democratric candidate Hillary Clinton — Obamas former secretary of state — was forced to turn against it as well.

Trumps surprise triumph in the election sent shock waves through the trade establishment. The day after the vote, a collection jar appeared on a countertop a Geneva coffee shop, with a sign saying "Save America," recalled a former USTR employee. "That really was a moment in time when I knew that something was going to be different about this change," she said.

Obamas trade representative, Michael Froman, held a pep talk soon after the election, recalled Mark Linscott, the former assistant trade representative for Central and South Asian affairs, who left at the end of 2018. Trump will bring on some good people, Froman said, asking staff to give them a chance. Trump had promised to use tariffs as a cudgel (cái gậy ngắn, đầu to và nặng), and Linscott thought that the tool, long out of favor among mainstream economists, might actually break some long-standing logjams.

"It did appear that this administration might be offering new approaches to leverage," Linscott said.

Many staffers harbored hopes that Trump would put his own stamp on the TPP agreement and move ahead with it. Instead, Trump pulled out of the deal on the first business day of his administration, stunning USTR officials who had devoted years to hammering out its intricately balanced details.

"It was like someone died," said one former staff member, describing the mood at headquarters on that rainy January Monday.

Negotiations on two other deals — the trade in services agreement and a broad European Union pact — were put on ice. Staff recall a briefing from Stephen Vaughn, a former Lighthizer law firm colleague who came on as acting USTR and then became general counsel, in which he told the legal team that there would be a dramatically scaled back focus on dispute settlement cases before the WTO — a key way in which USTR typically defends its interests.

"People left the room in tears," remembers a former USTR lawyer. "It felt like a bomb-dropping moment."

(Speaking for USTR, Deputy U.S. Trade Representative C.J. Mahoney denied this happened. "We have never turned down a case that the professional staff wanted us to file at the WTO," he said. In response to an inquiry, Vaughn said that was his recollection as well.)

Despite his popularity on Capitol Hill, Lighthizers nomination had been held up in the Senate as Democrats bartered on another issue. Commerce Secretary Wilbur Ross managed trade policy in Lighthizers absence, along with the virulently anti-China trade advisor Peter Navarro.

Using a national security trade provision, Ross tried to slow Chinas steel exports with broad steel and aluminum tariffs. His move antagonized allies like Canada and the European Union, which would make USTR staffs jobs harder for the rest of Trumps term.

Soon after confirmation in May, Lighthizer consolidated control and hired three of his Skadden deputies — Jamieson Greer as chief of staff, Jeff Gerrish as his deputy, and Pam Marcus as the deputy chief of staff. The Lighthizer loyalists formed a tight-knit decision making unit.

"Lighthizer and his team came in not as free traders," said one USTR staff member who served through the transition. "And they intuited, or just knew, that most of the civil service at USTR work there because they believe in free trade. So there was real suspicion of the civil service, that we were not making the kinds of recommendations that Lighthizer would want to hear."

Mahoney said that Lighthizer values career staff, frequently praising them in building-wide emails when deals are concluded. "The career staff has always been welcome in Bobs office," he said.

Nevertheless, in the first year and a half, USTR lost more than 20% of its personnel, with 64 departures and retirements. (Churn continues, but the Office of Personnel Management has not provided updated numbers.) Many who remained felt that Lighthizer represented an old guard, with regressive views of how the economy should work.

He made some efforts to promote women: Three of the six assistant trade representatives he has hired are women. But the organizations top leadership is all male, and some female staff expressed that he is dismissive toward women, which current USTR chief of staff Kevin Garvey strongly denied.

"Theres a cadre of 75-year-old white men in the trade realm who just want to turn back the hands of time," said another staffer. "They don understand that the world has changed."

"Like asking a vegan to sell meat"

To Trump, relationships with other countries usually come down to whos "winning." In trade, that usually refers to the trade deficit — that is, Americas exports to a country minus its imports. Like his boss, Lighthizer focused on the goods deficit, since the U.S. imports far more stuff than it exports, which he sees as a problem. That leaves out services, including everything from the many billions in financial expertise the U.S. provides, to tourists and foreign students who attend college here. On that front, the U.S. actually sells more to the rest of the world than it buys.

The new administration gave trade negotiators new marching orders: Minimize imports and maximize exports. One former negotiator remembers her conversations with India, with which the U.S. services deficit was smaller than its goods deficit.

"Whats going to help shape our relationship is going to be things that you can do to help mitigate the deficit that we have,\" she recalled telling her counterparts, with whom the U.S. has a thorny relationship. "I had to be honest about it. This is what matters to them, so lets find ways to work together to make a dent in that.\"

For a while, some USTR staff hoped that the zero-sum, economic winners-and-losers approach might solve intractable problems, even though theyd been used to considering the broader implications of trading relationships alongside the scorecard of imports and exports.

"I quickly realized that it wasn going to be effective," said another recently departed official. Relationships between countries are multilayered, this official said, and can involve many kinds of mutual support. "When you see an allyship boiled down to a trade deficit, you know its not going to work."

USTR personnel faced a strange duality: Their agency had more authority than ever, but to do things that they often didn agree with.

"It definitely feels like USTR under Lighthizer got its swagger back on some of these things," said a corporate trade lobbyist, "even though it was a swagger gained by any number of lifelong civil servants whod spent their careers negotiating trade agreements having to go in and un-negotiate them."

USTRs foreign counterparts also felt the whiplash.

"We negotiated TPP with a big brother, and all of a sudden big brother stepped down," said Salvador Behar, a top TPP negotiator for Mexico. (The pact has since been carried forward by the rest of the parties, leaving the U.S. without the deals preferential access to their markets.)

Some of the same USTR negotiators who handled the TPP also worked on the NAFTA update, but singing a different tune. "Its kind of like asking a vegan person to sell meat," Behar said. "How come the U.S., which has been the promoter of free trade, is asking me to close markets and call it free trade?"

For some USTR employees, the work pace slowed. While Froman had wanted detailed briefing materials, Lighthizer only asked for two-page memos. While Froman traveled tirelessly, sleeping on red-eye flights, Lighthizer conducted many negotiations in Washington, while staying at his Georgetown townhouse or commuting to his Palm Beach oceanside condo.

But the staff never knew what to expect. Trump often gave no notice of his tariff pronouncements, blindsiding careful USTR employees. "When you e getting calls from the private sector asking whats going on, and you have to somewhat jokingly say, I haven checked Twitter, That can be a challenge," said one former staffer.

The uncertainty hurt negotiations. As Trump pursued a deregulatory agenda on everything from financial services to the environment, trade officials trying to uphold parallel regulations in international trade agreements had domestic policy thrown in their faces.

"Our counterparts felt more free to say, you e rolling back things in the U.S., and we e supposed to keep raising our standards?\" said one former staffer.

Not having the backing of the higher-ups decreases a trade negotiators leverage, explained Wendy Cutler, who worked at USTR for nearly 30 years before leaving in 2015.

"There are times when cabinet officers can even give an answer to their counterparts, because the president is personally making so many decisions," said Cutler, now vice president at the Asia Society. "It affects your ability to solve problems, if your counterpart doesn think you can live up to your word."

One example: In 2018, Mahoney, the deputy trade representative, was negotiating with two important trading partners. A career staffer in the room told ProPublica that in the middle of what Mahoney was handling as a give-and-take conversation, the White House sent orders that no, in fact, the deal on the table was final. Mahoney dutifully conveyed the take-it-or-leave-it message to his foreign counterparts, then hung up the phone, distraught, and asked, "How are these people ever going to believe anything I say ever again?" said the witness, who has since departed the agency.

Mahoney said this account was "not accurate," and called the call a "constructive negotiation."

Over time, staff gained respect for Lighthizers management of his single most important constituent: the president. While USTRs profile heightened, Lighthizer largely avoided the limelight, knowing that upstaging his boss could hasten his exitHe also coped with Trumps more extreme trade impulses, like hiking tariffs without warning and threatening to end various alliances and agreements.

"Bobs calling card as a negotiator is consistency," said one longtime steel lawyer whod worked with Lighthizer since the 1980s. "Here you have a guy whose calling card is consistency - working for a guy whose calling card is inconsistency."

The China gambit

Lighthizer, 73, could have retired in 2017 with the upwards of $15 million that ethics disclosures show he made over his Washington career. But Trump offered him a shot at a lifelong dream: curing what he saw as Americas unhealthy reliance on China.

Previous trade chiefs had unsuccessfully wrestled with the problem. The worlds second-biggest economy had become a market system that was fundamentally different from the capitalist model upon which most international trade laws and norms are predicated.

The U.S. had hoped China would converge with the free-market mainstream when it joined the World Trade Organization in 2000, setting low tariffs and allowing foreign corporations equal access to its consumers. But the Chinese executed an about-face around the time of the great financial crisis, when capitalist systems neared collapse. Returning to a managed economy, they subsidized exports, required outside companies to enter joint ventures with Chinese ones, and encouraged widespread piracy of intellectual property.

Chinas WTO entry should have prevented backsliding, but that required someone to take complaints to the institutions dispute settlement mechanism. As time passed, smaller countries didn want to go up against the regional hegemon and American companies had become too globalized to care, so China was never held to account.

"Im faulting the whole world for not trying to hold Chinas feet to the fire," said Jennifer Hillman, a former WTO appellate body judge.

In the TPP, the Obama administration negotiated a trade agreement with Pacific Rim nations that would theoretically be so attractive to China, it would meet the pacts requirements for fair competition so that it could join. Meanwhile, talks continued on long-standing issues like access to the Chinese market for American financial services companies.

"There was a recognition that we had to get tougher on China," said Jeff Moon, an independent consultant who was USTRs top China official just before Trump took office. "That was going to happen under Hillary. But the huge difference was, that Trump wants to do it with America alone."

The Trump administrations thinking: Assembling a coalition of nations to pressure China would never have worked. "If our standard for doing something is to wait for all the allies to be on board, we e going to waste a lot of time and suffer a lot in the interim," Mahoney said.

Instead of picking up where Obama left off, Lighthizer ordered up a report on Chinas intellectual property infringement that could be used to justify unilateral tariffs under Section 301 of the 1974 Trade Act, which previous administrations had threatened but never imposed.

"The 301 is a blunt instrument that can be used to achieve what in this instance likely could not have been achieved through the WTO — significant and quick impact," said Kathleen Claussen, a former USTR lawyer who worked on Chinas intellectual property issues.

The strategy kicked off the month before Trump and Lighthizer visited Chinese President Xi Jinping in November 2017.

James Green, then a senior USTR officer in Beijing and one of the few China experts on staff, advised sealing the deal on previously negotiated issues before Trumps arrival, allowing Xi to claim a domestic victory. The Trump administration wanted China to "feel the pain," Green said.

"What I tried to argue internally was that the best opportunity we have to get concessions is before a presidential visit," said Green, now a senior research fellow at Georgetown University. "That was completely dismissed."

In June 2018, Lighthizer announced tariffs on about $50 billion worth of Chinese exports. China retaliated with steep duties on American agricultural goods. USTR hurled an even bigger tariff volley — and so it went until the end of 2019, when the administration delayed a new round of consumer goods tariffs set to go into effect right before Christmas.

Farmers, an important Trump political constituency, were compensated for the lost Chinese market with tens of billions of dollars in subsidies — more than the auto companies received during the last recession — and no obligation to repay them. But manufacturers, faced with higher prices for imported parts, got nothing. That helped drive the sector into a recession — a December 2019 study estimated that the tariffs depressed manufacturing employment in sectors on which they fell most heavily.

Meanwhile, talks proceeded. In January, China agreed to respect intellectual property, open its market to agricultural goods, and license American financial services providers, while committing to purchase $200 billion worth of U.S. goods. Although China had been pledging some of those commitments for years, Mahoney argued that the deal wouldn have happened without applying tariffs.

"There were 10 rounds of negotiations with the Chinese on these issues before this administration," he said. "The strategy of talking to these people had been tried across two administrations and basically led to nothing."

Companies were relieved that the "Phase 1 Agreement" might herald a cessation of hostilities. But only 19% of companies surveyed by the American Chamber of Commerce in China thought the deal was worth years of tariff-driven disruption.

The pain has continued on both sides. Agricultural exports to China started rebounding in 2020, but are nowhere near their pre-trade war highs, as China has fallen short of its purchase commitments. Neither side dropped its tariffs significantly, while introducing complicated exemption processes. The tougher issues, regarding the tight control Chinas government exerts over its economy, were deferred to a second phase of talks.

 

 

Derek Scissors, a China scholar at the conservative American Enterprise Institute, advised Lighthizer, Treasury Secretary Steven Mnuchin, and the rest of Trumps economic team to use financial sanctions and bans on specific bad actors — state-owned enterprises and those that violate intellectual property protections — to attack Chinas practices directly. That would work better than bargaining for specific concessions like requiring China to buy large amounts of soybeans.

"I think thats his view," Scissors said of Lighthizer. "Its not the presidents view. So hes got to negotiate with the Chinese, hes got to negotiate with the president, and to add to all that, hes got Steve Mnuchin going everythings fine, settled, sign here, deals done.\"

In July, as Trump sought to refocus blame for the coronavirus on China, he acknowledged that a Phase 2 deal was unlikely.

*** Now, by Lighthizers own metrics, the U.S. isn winning the trade war. The trade deficit with China has barely budged, and its widened with other countries like Vietnam as American companies responded to tariffs by moving operations elsewhere in the region.

Another factor undermining Lighthizers approach is currency markets, which Treasury influences, not USTR. Asian countries have been holding their currencies artificially low relative to the dollar, which makes the goods the U.S. tries to sell overseas more expensive and decreases the potency of tariffs.

*** In September, a WTO panel ruled that the tariffs imposed under the 1974 Trade Act were illegal. Because Lighthizers efforts to hobble the WTO included blocking the appointment of new judges, the high court that could overturn the decision on appeal no longer functionsThe ruling stands, which would mean the WTO could authorize China to retaliate. China had already done so without authorization, another sign that the once-strict rules of international trade are being supplanted by a free-for-all in which each country does what it wants.

Business flummoxed (confused, bewildered)

Lighthizer brought another abrupt change to USTR: Making it clear that American business wasn his only client.

The divergence came to a head quickly, during the overhaul of NAFTA, which Lighthizer conducted at warp speed for a trade agreement. In order to win over Democrats, hed proposed getting rid of investor-state dispute settlement, which allows companies to sue governments in special courts over laws they perceive as discriminatory.

That and other issues had outraged trade groups, which complained that they needed a provision for settling disputes to protect their overseas investments from abroad. In early October 2017, heading into the fourth round of negotiations, National Association of Manufacturers vice president for government affairs Linda Dempsey requested an "urgent" meeting to discuss "increasing concerns throughout all the major US economic sectors," according to emails obtained under the Freedom of Information Act by the watchdog group American Oversight.

USTRs chief of staff Jamieson Greer declined, suggesting that companies engage through already-scheduled staff briefings and the Industrial Trade Advisory Committees, a formal channel for stakeholders to weigh in on trade policies. (Under Lighthizer, some committee members say, that input has been ignored.)

At the conclusion of that round of talks, Lighthizer held a press conference at the stately white Winder Building, in a conference room packed with reporters. One asked about the business groups objections, prompting an exasperated reply. Corporations purport to love free markets, Lighthizer snapped, waving his arms for emphasis. But instead of incorporating political risk into their international business decisions, now they want trade rules to protect them from anything that might go wrong?

"Why is it a good policy of the U.S. government to encourage investment in Mexico?" Lighthizer asked. In the end, he got what he wanted; the dispute settlement provision was mostly scrapped.

NAFTA wasn the only matter on which business lobbies felt they had lost control. An ad hoc business group coalition held sometimes daily conference calls around Trump edicts, including his tweeted order that all U.S. companies move supply chains out of China. The coalition prepared a lawsuit should Trump actually invoke the 1977 law on which it was ostensibly based.

Trump didn follow through. But the larger problem for businesses was that, even when USTR did want to act on their behalf, it didn always ask their opinion. In the China negotiations, for example, nobody lobbied for specific purchase targets, which became the deals largest selling point.

Although they e not usually cast as such, tariffs aren so much a weapon against other countries as they are a signal to domestic business: Lighthizer was telling American companies that investing overseas wouldn be the obvious choice it had been in the past.

"If thats your goal, I think that tariffs have worked their magic," said James Green, the former USTR staff member in Beijing. "Hes made corporate America think about whether they want to invest their next dollar in China."

The biggest beneficiary of USTRs actions so far, on the other hand, may be tech companies: Google, Amazon and Facebook have hired at least a dozen USTR staffers since early in the administration, including high-level intellectual property specialists, and secured broad legal immunity concerning third-party content posted on internet platforms. Lighthizers calendar shows 15 phone calls and meetings with Apple CEO Tim Cook in 2018 and 2019, more than any other corporate executive, as the iPhone maker lobbied for tariff exemptions. Some meetings were scheduled on less than a days notice, correspondence shows.

On NAFTA, Lighthizers willingness to tell business groups to pound sand was made possible by his skillful navigation of Congress, which has to sign off on comprehensive trade deals. The kumbaya moment, however, hasn extended to the rest of Trumps narrower bilateral agreements, for which Lighthizer skipped lawmakers entirely.

"We need to be able to have Congress being full participants if we e going to make meaningful progress," said Rep. Earl Blumenauer, an Oregon Democrat who chairs the House Ways and Means trade subcommittee, voicing irritation about the mini-deals and tariff measures for which Lighthizer hasn sought congressional approval.

Yet for all their grumbling, lawmakers have balked at reining in Trumps authority. The Senate Finance Committee has floated legislation that would constrain using national security to justify tariffs, but the bill hasn moved forward — in part because lawmakers recognize that Trump likely wouldn sign it.

Of course, Lighthizer knows that.

"With a lot of what hes done, theres a pretty brutally practical calculus," said a House aide on trade. "If I don exactly jump through these hoops, is the U.S. Congress going to stand up and prevent us from doing this?"

A fight to the finish

The pandemic thwarted some of Lighthizers plans for 2020, but he hasn stopped fighting for higher tariffs.

In early March, it became apparent that many China-made supplies and equipment needed to control and treat infections were subject to tariffs, giving rise to attacks on protectionism as a public health threat. USTR exempted some of those goods, but Lighthizer has since opposed broader relief for medical products. At a June Senate Finance Committee hearing, he said he would consider pulling out of a pharmaceutical agreement that committed the U.S. to zero tariffs.

"I would be far more in favor of increasing tariffs on the things that we need as a part of an overall plan to make sure that the next time we have domestic manufacturing capability in these areas," Lighthizer said.

Lighthizer also announced that he would pursue a broad WTO tariff "reset." Over many years of negotiation, WTO members have varying maximum tariff rates, with less-developed nations usually imposing higher duties to protect growing industries. The average U.S. tariff is among the lowest in the world, and the plan proposes raising the U.S. tariff ceiling much higher, giving USTR negotiators more leverage as they ask other countries to lower their barriers. If they refuse, as expected, the Trump administration could then jack up Americas tariffs to match the worlds most protectionist countries.

The reset proposal sent ripples of alarm through Geneva and trade-war-weary Washington. "The business communitys concern is that an effort to reset tariffs risks ending up with higher tariffs everywhere," said John Murphy, U.S. Chamber of Commerce vice president for international policy.

Meanwhile, Lighthizers agency has started to destabilize. Stephen Vaughn, who was seen as a steadying influence, returned to his law firm last year. He had Lighthizers trust and was seen as a conduit to the front office, making career staffers believe their advice was at least presented, if not heeded.

Lighthizers original Skadden team returned to private practice earlier this year. In July, Lighthizer faced a staff revolt as he attempted to bring employees working at home during the pandemic back to the office. (Mahoney said this was optional.) Lighthizer then ordered that vacancies could no longer be filled from outside the agency, which Mahoney attributed to difficulties in interviewing candidates during the pandemic, and a rethinking of staffing levels.

If Joe Biden succeeds Trump, most experts expect a return to a less confrontational trade policy. But they recognize that Lighthizers legacy can be unwound quickly or neatly.

"I think Biden would come into office with a bank of goodwill," said Sam duPont, who worked at the agencys digital trade office until joining the German Marshall Fund earlier this year. "But the trade relationship with Europe, for example, is really strained. And a lot of things have been put in place that would have to be undone for that good will to be maintained."

Craig Allen, president of the U.S. China Business Council, served as Obamas ambassador to Brunei, a founding member of the TPP back in 2003. He keeps a framed replica of its Treaty of Peace, Friendship, Commerce and Navigation — a document that dates back to 1850 — in his office near Washingtons Dupont Circle.

He remembered having to tell his diplomatic counterparts that the U.S. was withdrawing from the TPP, and worries that the relationship will never fully heal.

"It was painful, that we withdrew with nothing so much as a hank you very much." Allen continued. "All of our negotiating partners worked hard to meet our demands. It was very difficult for them to do so, and we walk away. But we are a democracy, and an ambassador must follow instructions."

_________

ProPublica is a nonprofit newsroom that investigates abuses of power. Sign up to receive our biggest stories as soon as they e published.

 

 

Mike Wilson